top of page
bgImage

Om oss

Vilka är artister för fred? 


Vi i Artister för Fred tror på att verka för fred i kulturens namn, genom att skapa utrymme för sång, musik, teater, dans, konst, poesi, regi, scenografi, film, ljus och ljud vid konserter, galor, föreläsningar, manifestationer och annat som ordnas i fredens namn.

Läs nedan om vad vi har gjort och kommer att göra samt hur du blir medlem.

Varmt välkommen att bli en del av 

Artister för Fred!

Artister för freds originallogotyp 

Vår historia

Artister för fred är en ideell svensk förening som bildades i oktober 1982 som Skådespelare för fred på initiativ av Bibi Andersson. Föreningens namn ändrades kort därefter till det nuvarande och redan våren 1983 fanns 700 medlemmar.

Föreningen, som är en del av den internationella fredsrörelsen och riktar sig mot bland annat krig, våld och rasism och hade 2006 omkring 500 medlemmar.

Under 1980-talet anordnade föreningen flera fredsgalor, bland annat "En fest för livet" på Scandinavium i Göteborg (från vilken en skivinspelning utgavs) och på Kungliga Operan i Stockholm samt "Släpp inte taget" på Berns i sistnämnda stad. Till stöd för de krigsdrabbade i forna Jugoslaven drev föreningen tillsammans med Rädda Barnen i början av 1990-talet insamlingsaktionerna "Man ur Huse" och "Kultursamling Bosnien".

Artister för fred har också arrangerat och medverkat i en rad av konferenser och seminarier för fred och nedrustning, både nationellt och internationellt. Artister för fred arbetar för fred med konst och konstnärens universella syn om fred på jorden och fred med jorden som förebygger konstruktiva, kreativa lösningar till en fredligare värld.

Kemal Görgü är ordförande för Artister för Fred sedan 2020.


En fest för livet (LP)

•Monica Dominique: Fred på Jorden *Kim Anderzon: Lysistrate (monolog)

•Arja Saijonmaa: Jag vill tacka livet * Ellen Marit Gaup Dunfjeld:Kärleksjojk

•Sven Wollter: Rosen (göteborgsvits) *Kjerstin Dellertt: O Mio babbino caro, ur Gianni Schicchi 

*Bibi Andersson: 170 000 per sekund (monolog)

•Lill Lindfors: Nu är det gott att leva *Magnus Härenstam: Boarding-kortet (monolog)

•Margareta Hallin: E Susanna non vien... dove sono, nr 19, akt 3 ur Figaros bröllop.

•Bibi Andersson, Krister Henriksson, Magnus Härenstam, Gunilla Nyroos, Sven Wollter: Telefonkatalogen (tal) *Arja Saijonmaa, Sven-Bertil Taube: En sång om frihet

Sven-Bertil Taube: Fritiof Anderssons paradmarsch *Monica Dominique: Fred på jorden


Vidare medverkade dirigent Leif Segerstam samt delar av Göteborgs symfoniorkester, Kungliga Hovkapellet, Norrlandsoperans orkester, Radiosymfonikerna, Stockholms filharmoniska orkester samt Stora teaterns orkester.

Inspelningen skedde med publik 31 juli 1983 på Scandinavium Skivnummer Mill Records 5016

*Vi arrangerade en gränslös fredsgala 2017, med föreläsare från Sverige, Norge och Finland med en omfattande konsertkväll.

*Vattenfestivalen i Vallentuna, där intäkterna gick till Water Aid. *Organiserade kulturkvällar på Café Garbo.


*AFF är en del av den internationella fredsrörelsen och riktar sig mot bland annat krig, våld och rasism. AFF ingår också i folk och freds nätverket för fred, är medlem i nordiskt freds allians.

*Vi samarbetar med våra nordiska grannländer tillsammans med kända och okända talare på manifestationer med uppträdanden för fred och för en bättre värld.

*Vi planerar att ha konserter, konferenser med manifestationer för fred, kommer att delta i olika nationella och internationella festivaler framöver.

Längtan efter försoning och fred.

Kulturens värde är av grundläggande betydelse, som omfattar allt vad vi ser, hör, rör vid, doftar, smakar, från musik till den visuella världen med all intellektuell sk​apandet i en värld där kommunikationen sker oberoende av nations och språkgränser.

Förståelsen om den visuella kommunikationen, oavsett kön, ålder tar, har tagit alltmer plats, blir viktigare i den värld vi lever i.

Kulturer bygger identitet oavsett tid, plats och socioekonomisk bakgrund. Konsten, konstnärer har i genom tiderna visat tydligheten i att sätta ord på outhärdliga händelser som talar till känsla och förnuft, fått människor att våga börja prata om, agera.

Ordförande har ordet

Vi behöver bli många fler i fredsrörelsen. 

​Vi är alla ”artister på livets scen”, alla

kan vara med oss för en varaktig fred. När vi blir fler kan vi stödja nya initiativ som leder till en bättre värld. Fred är grunden till tryggare liv på jorden och för jorden!

- Kemal Görgü

Ordföranden Kemal Görgü  - Vi hoppas på ett gott 2023 för en mänskligare värld

2 januari 2023

Fredens hjärta är öppet och sårbar, men stark nog att övervinna alla svårigheter. Därför att den söker till ljuset i människor hjärtan och dess fredliga sinnen. I konflikter förväntas att människor tänker långsiktigt och förnuftigt för att öppna möjligheten till många lösningar.Kära fredsvänner!

Vägen till att uppnå fred må vara täck av mörka dimmoln, när det pågår ett mänskofientligt krig, oavsett vilka de skyldiga är. Att krig alltid är till ondo förstörande för mänsklighet och natur är odiskutabelt.


Det är alltid lätt att låta jaget med egna frustationer ta över när man sitter i eget varmt vardagsrum, långt ifrån helvetet från eget fönster. I ett krig finns många skyldiga, vi människor kommer alltid att vara splittrade om vem som är den skyldige. Därför lått oss förena våra ansträngningar först och främst för att få slut på kriget. I ett krig finns inga vinare har vi upplevat genom historien tidigare och i när tid.

Det bästa som förväntas av människor i alla branscher, organisationer, olika samfund och länder med fred i sinnet är att kräva villkorslöst vapenstillestånd. Få parterna till förhandlingsbord omedelbart.

I stället för vapen sända hjälp och nödvändiga förnödenheter för att bygga upp all den förstörda infrastrukturen så snabbt det går. Hjälpa medmänniskor att äntligen återgå till en normal livsstil som vi önskar oss och våra nära ock kära på detta nya år.

Detta är var Folk och fred vill, strävar efter med konferens i Sälen 2023. Kom med du också!

Gör din röst hörd! Alla röster behövs för en varaktig fred på jorden med jorden. Det är vi skyldiga till för våra nya och de kommande generationer.

GOTT NYTT ÅR!

bottom of page